Freitag, 23. März 2007

Ende eines Semesters

Care sunt diferentele dintre a fi student erasmus si student la master?

Se pot combina cele 2 notiuni? Ma refer in comportament.
Student Erasmus: Invetzi bine in timpul celor 4,5 ani ( acum 3,4 ani ) sau, mai bine zis, incerci sa fii printre primii pe specializarea ta. Te uiti sa vezi cu cine are facultatea ta intelegeri. Aplici si cu nitel noroc pleci pentru un semestru sau 1 an avand in minte ' ma duc acolo, intalnesc lume noua, imi fac prieteni, vad cum se misca sistemul prin alte parti si revin. Incerc sa imi echivalez materiile. Mai stau 1 an, doi in facultate si dupa vedem. '
Cum decurge acel semestru in strainataturi?
Te duci la uni-ul abroad. Intalnesti o groaza de alti studenti. Cei mai multi Erasmus. Ca doar nu stai cu studentii obisnuiti sau cu masteranzii. Ce faci in timpul semestrului? Politica unui student Erasmus este: 'We are Erasmus, we party' . Deci mergi la toate petrecerile posibile, din camine, de prin barurile caminelor, prin toate cluburile posibile. Te duci si pe la cursuri. Mai retii cate o notiune, doua. Asta daca nu adormi in timp ce profesorul incearca sa urmareasca, fie cu privirea, fie cu batul alb cu varf roshu, randul de pe slideul proiectat pe ecranul atarnat in fatza clasei ( asta se intampla indiferent de ce fel de student esti ).
La sfarsit de an alegi ori sa te duci pana acasa, ca deja ti-e dor de 'ei' ori alegi sa vizitezi cate o tzara vecina, ca doar nu stii cand o sa mai ai ocazia sa vii prin locurile acestea.
Revii la inceput de an. Te apuci sa invetzi cate ceva ca au venit deja examenele. Trebuie sa te duci sa vorbesti cu cate un profesor sa vezi cand are timp sa dai examenul oral, pentru ca nu poti sta pana la sfarsitul sesiunii sa dai scrisul ca toata lumea.
Dar nu uiti ca din cand in cand mai trebuie sa iei o pauza din invatzat si te mai vezi prin cate un apartament la o bere, doua, la un shot de tequila pentru a povesti cum a fost pe unde ai fost de craciun / revelion (sau?!). Pana sa te dezmeticesti din examene, deja trebuie sa te gandesti cine pleaca in acelasi timp ca sa te cuplezi pentru petrecerea de adio.
Si asa incep din nou stramutarile din apartament in apartament. Azi intr-unul. Toata lumea bere, vodka, tequila si alte cele pana pe la un 3,4 dimineatza. Iei o pauza de o zi, doua si afli ca si tipul/tipa de la etajul 2 din caminul X pleaca si da petrecere. Deci participi si acolo la sedintza foto nebuna ce va ramane amintire si va fi povestita prietenilor de akas.
Cu parere de rau, incepi sa faci curat in camera, in dulapul din bucatarie poate si in baie si te indrepti catre aeroport.

Cam asta e viatza unui Erasmus.

Cum arata un masterand?
Vazut prin ochii unui Erasmus : plictisitor.
Vazut prin ochii unui masterand: o parte plictisitori, o parte erasmus. Depinde de firea fiecaruia, depinde care dintre cele doua caractere se manifesta mai mult.

Pe scurt un masterand are mai multe griji decat un erasmus. Intr-adevar poate fi plictisitor uneori, dar asta numai pentru ca spre deosebire de celalalt grup un eventual esec se repara mai greu.

Dar cine devine mai trist la sfarsit de semestru? Un student care vine aici numai pentru o perioada de 5,6 luni, isi face prieteni prin toata lumea si la sfarsit de semestru pleaca in directia lui, constient si bucuros ca isi va revedea prietenii de akas sau un student care si-a facut prieteni in toata lumea si ii vede plecand gandindu-se ca la inceput de sementru nou trebuie sa isi faca noi prieteni pe care inevitabil ii va vedea plecand in 5 luni.

...

Nota: In acest articol, masterand nu se refera la studentul care pleaca tot printr-un program erasmus pentru un semestru abroad din cele 4 pe care le are programul de master in tara lui ( acestia sunt raritati ). Se refera la studentul venit ori cu o alt fel de bursa ori pe cont propriu.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen